עדי סנדל, קלינאית תקשורת(M.A)

עדי סנדל, קלינאית תקשורת (M.A)

יום שני, 23 במרץ 2015

עוגיות או לא להיות! פוסט עם מתכון לעוגיות שיבולת שועל.


לעבודה משותפת במטבח יש המון המון יתרונות.
קודם כל, זה כיף (למי שיש לב חזק ולא נבהל מלכלוך יתר), זה זמן איכות עם הילדים, זה טוב תחושתית (ללוש בצק או כדורי שוקולד זה אחלה גירוי תחושתי!) וזה יכול מאוד להעשיר את אוצר המילים, ואת הידע הכללי.
Image courtesy of Boians Cho Joo Young at FreeDigitalPhotos.net

הנה מתכון לעוגיות שיבולת שועל, שהן בריאות (יחסית) ואהובות מאוד על האפרוחה (טוב נו... גם על אמא שלה...). הן רכות כך שבשונה מעוגיות גרנולה, אפשר לתת אותן גם לפעוטות, והן טעימות נורא. בין השורות יהיו הצעות לימודיות, לפי גילאים ויכולות שפתיות.

*אני כותבת את המתכון עם הוראות הפעלה (לילדים...), בסוף הפוסט יש את המתכון בתכלס.*

כל מילה שכדאי להתעכב עליה, אני מדגישה בצבע.

איך מכינים עוגיות עם הילדים?

שלב ראשון- מראים את המתכון.
מסבירים מה זה מתכון ולמה צריך אותו. זו חשיפה מצוינת לעולם הכתב. לגדולים (גילאי 4-5) אפשר להראות אותיות שהם כבר מזהים (למשל מהשם שלהם), ואת המספרים.

שלב שני- מכינים את המצרכים, ואת כלי המטבח.
לקטנים (גילאי שנה-שנתיים), הראו את כל הכלים (קערה, כוס, כף, כפית, מסננת). לגדולים, הראו את כל המצרכים.



*אתמול כשהכנו אני ובת ה-3 את העוגיות, היא ביקשה לטעום את הקמח. הסכמתי בהנחה שזה יהיה מגעיל מספיק בשביל שהיא תבין לבד שזה רעיון גרוע. דווקא היה לה טעים...
שלב שלישי- מתחילים להכניס לקערה את החומרים.
לקטנים- תנו לשפוך את החומרים לתוך הקערה. לגדולים- הראו כמה זה חצי, שלושה רבעים. השתמשו בפעלים "לשפוך", "לערבב".  
את הביצים כדאי לשבור קודם לתוך צלוחית קטנה ולטרוף אותן.
את הפירות היבשים צריך לסנן מהמים לפני שמוסיפים לבלילה.


"לטרוף את הביצים??"
שלב רביעי- ערבוב ויצירת כדורים.
מומלץ לתת לילדים להכניס את הידיים (אחרי שמפשילים שרוולים) ולערבב בעצמם, ומגיל מסוים (נגיד, שנתיים וחצי בערך) הם יכולים גם לנסות ליצור כדורים בעצמם.  



החלק האהוב על האפרוחה. חוץ מלטעום...


שלב חמישי- אפייה. לקטנים, הסבירו שלא נוגעים בתנור כי הוא חם, וזה מסוכן.
לגדולים, הראו את הזמן (אפשר לשים טיימר או להראות את המחוגים בשעון).



זוכרים את הפוסט על הפעלים הספציפיים? אנחנו לא שמים את העוגיות בתנור אלא אופים אותן.




ובתכלס- מתכון לעוגיות שיבולת שועל רכות

מצרכים:
2 כוסות שיבולת שועל דקה

1.5 כוסות קמח (אפשר קמח מלא, או משולב)
1 כוס סוכר חום
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
מעט מלח
3/4 כוס שמן
2 ביצים
תוספות: אפשר להתפרע. צימוקים, חמוציות, תמרים קצוצים, שוקולד צ'יפס. (את הפירות היבשים כדאי להשרות במים רותחים כדי שיתרככו כמה דקות, ולסנן לפני שמוסיפים לבלילה).

הכנה:
מערבבים את החומרים היבשים (שיבולת שועל, קמח, סוכר, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, קינמון). מוסיפים שמן וביצים טרופות. מוסיפים את התוספות המסוננות ומערבבים. עם הידיים יוצרים כדורים בגודל כדורי פינג-פונג, מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, אופים בחום של 180 מעלות כעשר דקות.

מטרות לימודיות:

* שמות עצם: כלי מטבח, כוס, כפית, כף, קערה, מסננת.
                 מתכון, קמח, שיבולת שועל, אבקת אפייה, קינמון, מלח, ביצים, שמן, בלילה.
* פעלים: לשפוך, למדוד, לסנן, לערבב, לטרוף, לאפות.
* חשיפה לכתב: זיהוי אותיות ומספרים מהמתכון.
* תפיסה כמותית: כמה זה שלם לעומת חצי.
* מושג הזמן: על שעון או טיימר.
* תחושה: יצירת כדורים מהבלילה.


בתיאבון

* מי אני בכלל? הנה פוסט היכרות:
פוסט ראשון – פוסט הכרות.










 

תגובה 1: