לעבודה משותפת במטבח יש המון המון יתרונות.
קודם כל, זה כיף (למי שיש לב חזק ולא נבהל מלכלוך יתר), זה זמן איכות עם הילדים, זה טוב תחושתית (ללוש בצק או כדורי שוקולד זה אחלה גירוי תחושתי!) וזה יכול מאוד להעשיר את אוצר המילים, ואת הידע הכללי.
קודם כל, זה כיף (למי שיש לב חזק ולא נבהל מלכלוך יתר), זה זמן איכות עם הילדים, זה טוב תחושתית (ללוש בצק או כדורי שוקולד זה אחלה גירוי תחושתי!) וזה יכול מאוד להעשיר את אוצר המילים, ואת הידע הכללי.
Image courtesy of Boians Cho Joo Young at FreeDigitalPhotos.net |
הנה מתכון לעוגיות שיבולת שועל, שהן בריאות (יחסית)
ואהובות מאוד על האפרוחה (טוב נו... גם על אמא שלה...). הן רכות כך שבשונה מעוגיות
גרנולה, אפשר לתת אותן גם לפעוטות, והן טעימות נורא. בין השורות יהיו הצעות
לימודיות, לפי גילאים ויכולות שפתיות.
*אני כותבת את המתכון עם הוראות הפעלה
(לילדים...), בסוף הפוסט יש את המתכון בתכלס.*
כל מילה שכדאי להתעכב עליה, אני מדגישה בצבע.
איך מכינים עוגיות עם הילדים?
שלב ראשון- מראים את המתכון.
מסבירים מה זה מתכון ולמה צריך אותו. זו חשיפה מצוינת לעולם הכתב. לגדולים (גילאי 4-5) אפשר להראות אותיות שהם כבר מזהים (למשל מהשם שלהם), ואת המספרים.
מסבירים מה זה מתכון ולמה צריך אותו. זו חשיפה מצוינת לעולם הכתב. לגדולים (גילאי 4-5) אפשר להראות אותיות שהם כבר מזהים (למשל מהשם שלהם), ואת המספרים.
שלב שני- מכינים את המצרכים, ואת כלי המטבח.
לקטנים (גילאי שנה-שנתיים), הראו את כל הכלים (קערה, כוס, כף, כפית, מסננת). לגדולים, הראו את כל המצרכים.
לקטנים (גילאי שנה-שנתיים), הראו את כל הכלים (קערה, כוס, כף, כפית, מסננת). לגדולים, הראו את כל המצרכים.
*אתמול כשהכנו אני ובת ה-3 את העוגיות, היא ביקשה לטעום את הקמח. הסכמתי בהנחה שזה יהיה מגעיל מספיק בשביל שהיא תבין לבד שזה רעיון גרוע. דווקא היה לה טעים...
שלב שלישי- מתחילים להכניס לקערה את החומרים.
לקטנים- תנו לשפוך את החומרים לתוך הקערה. לגדולים- הראו כמה זה חצי, שלושה רבעים. השתמשו בפעלים "לשפוך", "לערבב".
את הביצים כדאי לשבור קודם לתוך צלוחית קטנה ולטרוף אותן.
את הפירות היבשים צריך לסנן מהמים לפני שמוסיפים לבלילה.
לקטנים- תנו לשפוך את החומרים לתוך הקערה. לגדולים- הראו כמה זה חצי, שלושה רבעים. השתמשו בפעלים "לשפוך", "לערבב".
את הביצים כדאי לשבור קודם לתוך צלוחית קטנה ולטרוף אותן.
את הפירות היבשים צריך לסנן מהמים לפני שמוסיפים לבלילה.
שלב רביעי- ערבוב ויצירת כדורים.
מומלץ לתת לילדים להכניס את הידיים (אחרי שמפשילים שרוולים) ולערבב בעצמם, ומגיל מסוים (נגיד, שנתיים וחצי בערך) הם יכולים גם לנסות ליצור כדורים בעצמם.
מומלץ לתת לילדים להכניס את הידיים (אחרי שמפשילים שרוולים) ולערבב בעצמם, ומגיל מסוים (נגיד, שנתיים וחצי בערך) הם יכולים גם לנסות ליצור כדורים בעצמם.
החלק האהוב על האפרוחה. חוץ מלטעום...
|
שלב חמישי- אפייה. לקטנים, הסבירו שלא נוגעים בתנור כי הוא חם, וזה מסוכן.
לגדולים, הראו את הזמן (אפשר לשים טיימר או להראות את המחוגים בשעון).
לגדולים, הראו את הזמן (אפשר לשים טיימר או להראות את המחוגים בשעון).
ובתכלס- מתכון לעוגיות שיבולת שועל רכות
מצרכים:
2 כוסות שיבולת שועל דקה
1.5 כוסות קמח (אפשר קמח מלא, או משולב)
1 כוס סוכר חום
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
מעט מלח
3/4 כוס שמן
2 ביצים
2 כוסות שיבולת שועל דקה
1.5 כוסות קמח (אפשר קמח מלא, או משולב)
1 כוס סוכר חום
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
מעט מלח
3/4 כוס שמן
2 ביצים
תוספות: אפשר להתפרע. צימוקים, חמוציות, תמרים
קצוצים, שוקולד צ'יפס. (את הפירות היבשים כדאי להשרות במים רותחים כדי שיתרככו כמה
דקות, ולסנן לפני שמוסיפים לבלילה).
הכנה:
מערבבים את החומרים היבשים (שיבולת שועל, קמח,
סוכר, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, קינמון). מוסיפים שמן וביצים טרופות. מוסיפים
את התוספות המסוננות ומערבבים. עם הידיים יוצרים כדורים בגודל כדורי פינג-פונג, מסדרים על
תבנית מרופדת בנייר אפייה, אופים בחום של 180 מעלות כעשר דקות.
מטרות לימודיות:
* שמות עצם: כלי מטבח, כוס, כפית, כף, קערה, מסננת.
מתכון, קמח, שיבולת שועל, אבקת אפייה, קינמון, מלח, ביצים, שמן, בלילה.
* פעלים: לשפוך, למדוד, לסנן, לערבב, לטרוף, לאפות.
* חשיפה לכתב: זיהוי אותיות ומספרים מהמתכון.
* תפיסה כמותית: כמה זה שלם לעומת חצי.
* מושג הזמן: על שעון או טיימר.
* תחושה: יצירת כדורים מהבלילה.
* שמות עצם: כלי מטבח, כוס, כפית, כף, קערה, מסננת.
מתכון, קמח, שיבולת שועל, אבקת אפייה, קינמון, מלח, ביצים, שמן, בלילה.
* פעלים: לשפוך, למדוד, לסנן, לערבב, לטרוף, לאפות.
* חשיפה לכתב: זיהוי אותיות ומספרים מהמתכון.
* תפיסה כמותית: כמה זה שלם לעומת חצי.
* מושג הזמן: על שעון או טיימר.
* תחושה: יצירת כדורים מהבלילה.
בתיאבון ☺
* עוד פעילויות לילדים?
- פעל, פיעל ו... התבלבל. פוסט על פעלים.
- מי קרא לי? פוסט על קריאת ספרים.
- עוגיות או לא להיות! פוסט עם מתכון לעוגיות שיבולת שועל.
- קוראת אתכם לסדר! פוסט על מיון והכללה.
- "אמא, מה עושים היום?" פוסט על הטרמה ושחזור, לקראת החופש.
- עוגת מיץ! פוסט עם מתכון לעוגת מיץ תפוזים.
- מיון ובגדים: זה הסתיו עם הענן, ועם מזג האוויר המבלבל...
- לך תדע! ידע כללי וידע עולם
- פעל, פיעל ו... התבלבל. פוסט על פעלים.
- מי קרא לי? פוסט על קריאת ספרים.
- עוגיות או לא להיות! פוסט עם מתכון לעוגיות שיבולת שועל.
- קוראת אתכם לסדר! פוסט על מיון והכללה.
- "אמא, מה עושים היום?" פוסט על הטרמה ושחזור, לקראת החופש.
- עוגת מיץ! פוסט עם מתכון לעוגת מיץ תפוזים.
- מיון ובגדים: זה הסתיו עם הענן, ועם מזג האוויר המבלבל...
- לך תדע! ידע כללי וידע עולם
כל הכבוד! מושקע מאוד.
השבמחק